Series & Specials

Beyond Dance

curated by Nikita Maheshwary

Dans en film stellen ons in staat om de wereld te zien door de ogen van een ander en de mogelijkheid van iets buiten het gewone te voelen, zien en verbeelden. Choreografe en performance kunstenaar Nikita Maheshwary heeft zich laten inspireren door verbluffende en tot nadenken stemmende werken van briljante Indiase kunstenaars en filmmakers. De films zijn samengesteld binnen twee thema's: New Dance en The Uncelebrated.

New Dance
Onder deze noemer worden korte dansfilms getoond die laveren tussen het traditionele en het hedendaagse. De films hebben boeiende verhaallijnen, cinematografie en creatieve choreografieën. Hoewel het vocabulaire van de films de culturele grenzen amper overschrijdt, verkennen sommige de sociaalpolitieke aspecten van het hedendaagse India. Deze films worden in een doorlopend filmprogramma getoond.

The Uncelebrated
Binnen dit thema staat de bijdrage en relevantie van de artistieke nalatenschap van de courtisanes, tawaifs, devadasis en maharis centraal. De films benadrukken hun cruciale maar miskende rol bij het leggen van de basis voor de hedendaagse dansvormen Kathak en Bharatanatyam. De Indiase nationale prijswinnende film O Friend, This Waiting! van Sandhya Kumar en Justin McCarthy traceert de devadasi-traditie in Zuid-India door middel van dans en liefdesgedichten. The Other Song, een aangrijpende film van Saba Dewan, legt op poëtische wijze de verloren tradities en cultuur van de tawaifs vast.

In en rondom de Prinsestraat vindt u een verscheidenheid aan eettentjes en restaurants. Van Japanse dining bij ONI tot new nordic food van Bøg, chique patat van Friet Distrikt en een snelle poké bowl bij Ohana. Onze naaste buren van Restaurant Floc organiseren een Indian Pop-Up en in de Korzo bar kunt u heerlijke versnaperingen en Indiase wijnen proeven.

Naast de voorstellingen is er tijdens het festival veel ruimte om te praten, discussiëren en elkaar en de artiesten te ontmoeten. Zo vinden er nagesprekken plaats en kunt u tijdens de meet & greets de dansers ontmoeten en met ze op de foto.

€5,- korting op dansvoorstellingen

Korzo is een avontuurlijk, internationaal podium in hartje Den Haag. Hier geniet je van dans, muziek, circus en theater van toonaangevende makers en onontdekte artiesten. Hoogtepunten dit seizoen zijn het India Dans Festival en CaDance, festival voor hedendaagse dans. Lezers van Vriendin krijgen met de speciale couponcode uit Vriendin nr. 41-2018 €5,- korting op onderstaande voorstellingen. Geniet samen met een vriendin van een heerlijk avondje uit!

De aanbieding geldt tot en met 1 maart 2019. Er zijn max. 2 tickets per persoon per voorstelling te bestellen. In de komende tijd zullen er nog een aantal voorstellingen bijkomen, dus houd deze website in de gaten.

Let op: de première van W van Samir Calixto op vrijdag 25 januari in Theater aan het Spui valt niet binnen de actie.

Tijdens en voorafgaand aan het India Dans Festival kunt u kiezen uit een gevarieerd aanbod van verdiepende en introductieworkshops. Zo zijn er open lessen tijdens de Monday Movement Class en een introductieworkshop Indiase dans waar iedereen aan mee kan doen. Gevorderde Bharatanatyam dansers kunnen hun kennis verdiepen tijdens de Weekend Intensives van Rukmini Vijayakumar.

You are here