Volledige programma India Dans Festival is online


De voorpret kan nu echt beginnen, het volledige India Dans Festival programma staat online! Artistiek leider van het festival, Leo Spreksel, heeft een staalkaart van de Indiase dans van dit moment samengesteld. Bezoekers van het festival krijgen een divers beeld van de traditionele en hedendaagse Indiase dans zoals die nu gemaakt en beleefd wordt, zowel in India als in Nederland. Naast een rijk voorstellingsprogramma van grote namen uit India en talent uit Nederland presenteert het festival een boeiend randprogramma van workshops en films. Het India Dans Festival vindt in Den Haag plaats van 19 oktober t/m 3 november. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

Openingsweekend vol bijzondere gasten en events
In het openingsweekend kan het publiek zich na de feestelijke openingsavond, met onder andere special guests Renjith & Vijna, direct in het festival onderdompelen. Absolute highlights zijn een voorstelling van festivallievelingen Hari & Chethana, het concert van tabla-virtuoos Abhirup Roy en sitarspeler Deepsankar Bhattacharjee  en een boeiende lecture demonstration van Nikita Maheshwary en Paul De Bruyne. Tijdens deze presentatie gaan zij in op de onuitgesproken bijdrage van tawaifs (courtisanes) aan de filmcultuur en het theater van het subcontinent.

Indian Heritage Week met internationale crème-de-la-crème
De week vanaf maandag 22 oktober is omgedoopt tot Indian Heritage Week. Voor het publiek is dit dé gelegenheid om Indiase dans op het allerhoogste niveau te zien, inclusief enkele klassieke dansstijlen die in Nederland niet of slechts mondjesmaat te zien zijn, zoals Manipuri en Kathakali. De grote groepsproductie Thari-The Loom van dansicoon Malavika Sarukkai  beleeft zijn Nederlandse première. Ook staat de uitzonderlijke Indiase Kuchipudi danseres Yamini Reddy op het programma. Kuchipudi is traditioneel een combinatie tussen theater en tempeldans en herbergt daarmee een rijke traditie van storytelling. In dezelfde week presenteert de technisch fenomenale en expressieve Rukmini Vijayakumar naast twee traditionelere stukken haar eigenzinnige nieuwe solo. Ze maakte deze solo tijdens haar residentie in Korzo met steun van de Kylián Foundation. Op zaterdag 27 oktober beleeft de soepele, sierlijke dansstijl Manipuri haar primeur op het festival met de komst van Bimbavati Devi. In hetzelfde programma is ook de unieke theatervorm Kathakali te zien, door de Unesco erkend als werelderfgoed.

Daarnaast start de festivaltournee van Satyagraha. In deze opera van de wereldberoemde componist Philip Glass ontmoeten opera en Indiase dans elkaar in een monumentale uitvoering met 60 zangers, Indiase en moderne dansers en musici.

Slotweek: aandacht voor Nederlandse ontwikkelingen
In de laatste week van het India Dans Festival staan Nederlandse (dans)makers centraal die hun inspiratie uit de Indiase dans en cultuur halen. Zo is er de première van de nieuwste voorstelling van Kalpana Raghuraman: Superhuman: Our Darkness. Harpiste Lavinia Meijer geeft samen met tabla-speler Heiko Dijker een concert dat zich beweegt van Purcell tot Indiase ragas. Ook in de Nederlandse week: de double-bill Devi-Ish! van de grote danstalenten Poernima Gobardhan en Indu Panday, die nieuw werk maken speciaal voor het festival. Op de laatste festivaldag organiseert Korzo onder andere een Denktank over de professionalisering van de Indiase dans in Nederland.

Rijk randprogramma met talks, workshops en films
Naast prachtige voorstellingen en concerten is er nog veel meer te beleven tijdens het India Dans Festival. In Club Bombay worden films getoond, is er ruimte voor inspirerende nagesprekken, gezellige meet & greets en leerzame workshops. Choreografe en performancekunstenaar Nikita Maheshwary heeft een bijzonder filmprogramma samengesteld dat is opgedeeld in twee thema’s: New Dance en The Uncelebrated.

 

You are here