© Sunny Jagesar

India Dans Festival sluit af met record aantal bezoekers


Zaterdag is Korzo’s India Dans Festival afgesloten met de uitvoering van Kalpana Raghuramans nieuwste choreografie Superhuman: Our inner darkness. De 8e editie van het festival haalde een record aantal bezoekers: maar liefst 5.500 mensen bezochten een van de vele voorstellingen, films en workshops. De gemiddelde bezettingsgraad van de voorstellingen steeg tot 85%. Het randprogramma met daarin workshops, films, diners en nagesprekken bleek wederom populair. Voor het eerst ging het festival ook op tournee langs grote theaters met de opera Satyagraha, wat zorgde voor volle zalen in Utrecht en Den Haag. Op 18 november vindt de laatste voorstelling van Satyagraha plaats in Theater De Meervaart in Amsterdam. Daarvoor zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

Internationale en Nederlandse artiesten

Het India Dans Festival kent een unieke en geliefde signatuur. De Indiase dans, die rijk is aan diverse klassieke stijlen maar ook een modernisering doormaakt, krijgt volop de ruimte. Topdansers komen graag over uit India om hier hun werk te laten zien of een felbegeerde residentieplek bij Korzo te krijgen. Ook is een groeiende basis van Nederlandse, door Indiase dans geïnspireerde, choreografen op het festival aanwezig.

Sterdanseres Rukmini Vijayakumar maakte veel indruk met een divers soloprogramma dat laveerde van klassieke Bharatanatyam tot nieuwe, eigentijdse Bharatanatyam creaties. Een deel van het programma creëerde ze tijdens haar Korzo-residentie, die mogelijk werd gemaakt met ondersteuning van de Kylián Foundation. Tijdens de bijzondere Indian Heritage Night stonden zeldzame Indiase dansstijlen centraal; voor het eerst was de klassieke Manipuri dans te zien op het festival, uitgevoerd door de sierlijke Bimbavati DeviKalamandalam Adithyan en Kalamandalam Vaisakh voerden de door UNESCO als werelderfgoed erkende danstheatervorm Kathakali uit. Ook kwam uit India de veelzijdige Kuchipudi danseres Yamini Reddy, die met haar moderne interpretatie voor het publiek een brug wist te bouwen naar een eeuwenoud verleden.

Harpiste Lavinia Meijer en tablaspeler Heiko Dijker brachten de minimal music van Philip Glass samen met Indiase raga’s in concert. Voor het eerst ging het festival op tournee met een aantal uitverkochte uitvoeringen van de Philip Glass-opera Satyagraha, het eindresultaat van een meerjarig project van Korzo en Kwekers in de kunst waarbij 60 koorzangers uit de klassieke en Indiase muziek, operazangers, Indiase dansers, moderne dansers en musici het publiek trakteerden op een muzikale happening. Twee grote Nederlandse talenten, Poernima Gobardhan en Indu Panday kregen de kans om zich bij het festival verder te ontwikkelen. Van hen was er de première van de double-bill Devi-ish! Zaterdagavond werd het festival afgesloten met Superhuman: Our Inner Darkness, de nieuwste voorstelling van Kalpana Raghuraman.

Gloedvolle reacties pers en publiek

Er was dit jaar volop aandacht van de pers voor het India Dans Festival en er kwamen lovende reacties  van het publiek.

Sarukkai laat zien dat dans een universele taal kan zijn. De diversiteit ervan is de rijkdom. Wat geweldig dat het India Dans Festival het mogelijk maakt dit ook in Nederland te aanschouwen.’ theaterkrant.nl over Thari-The Loom

De gehele voorstelling komt tot leven en houdt de aandacht van de toeschouwer vast’…’ Deze Satyagraha is een waardevol project, dat zeker navolging verdient. Een nieuwe tournee is zeker het overwegen waard.’ - Opera Magazine over Satyagraha

An excellent start to what promises to be a wonderful celebration of all aspects of Indian Dance.ArtsTalk magazine over Utsav

Volop uitwisseling tussen publiek en professionals

Van trouwe festivalvolgers -deels afkomstig uit de grote Hindoestaanse community in Den Haag-, tot bezoekers van buiten de regio en liefhebbers van moderne dans die nieuwsgierig zijn naar de cross-over tussen Indiase en hedendaagse dans: allen weten ze de weg naar het India Dans Festival te vinden.

Speciaal is ook dat alle professionele artiesten uitgebreid de tijd namen om het publiek te ontmoeten, in gesprek te gaan na afloop van de voorstellingen en met de fans op de foto te gaan. Daarnaast deelden ze hun expertise tijdens diverse workshops voor zowel beginnende als gevorderde dansers. Het zijn mede deze programma’s die het India Dans Festival een eigen, hartverwarmende sfeer geven, waarin ruimte is om ervaringen te delen en nieuwe werelden te ontdekken.

Volgend festival en volgende Indiase dansvoorstellingen in Korzo

De volgende editie van het India Dans Festival vindt plaats in mei 2020. Op 10 maart 2019 staat opkomend Bharatanatyam danseres Janaki Rangarajam in Korzo en in oktober 2019 wordt Parshwanath Upadhye verwacht. Kijk voor updates en informatie op www.indiadansfestival.nl en www.korzo.nl.

You are here