nieuws

 

Inmiddels heeft Ryan voldoende figuranten gevonden.


Op 14 september 2019 gaat de nieuwe voorstelling LIBI van Ryan Djojokarso in première in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. LIBI wordt een multidisciplinaire biografie met dans en live muziek in een groot visueel decor over het leven van Surinamers in Nederland.

Dansmaker Ryan Djojokarso weet met een flinke dosis humor en nuchtere luchtigheid grote maatschappelijke thema’s te vertalen naar speelse en ontroerende voorstellingen. Deze keer vertrekt hij vanuit zijn Surinaamse roots met de vraag ‘Faf a libi?’.

Hij wil hiermee een stem geven aan diegenen die ooit vanuit Suriname naar Nederland zijn verhuisd. Het script van de voorstelling wordt vormgegeven door deze verhalen: van het opgroeien in Suriname tot het besluit te emigreren, de reis, de aankomst, de heimwee, het aarden, het gemis...

Voor LIBI is Ryan op zoek naar Surinamers die hun verhaal willen delen en eventueel ook mee willen doen aan de voorstelling.

Waar we naar op zoek zijn

Mensen die zijn geboren in Suriname en naar Nederland zijn verhuisd en hun verhaal willen delen, uitgedaagd willen worden en mee willen doen aan de voorstelling.

Aanmelding

Inmiddels hebben we voldoende figuranten gevonden en is aanmelden niet meer mogelijk.

Belangrijke data

Repetitieperiode: tussen 11 juni en 13 september 2019
Première: 14 september 2019
Voorstelling: 15 september 2019
Locatie: repetities in Den Haag, voorstellingen in het Zuiderstrandtheater
Start kaartverkoop: 14 mei 2019 - meer info

Beschikbaarheid in overleg en gedetailleerd repetitieschema volgt.

26 mrt 2019


De laatste tien jaar bloeit de Indiase dans op in Nederland en vele internationale topartiesten zijn te zien in Korzo. Next up: Janaki Rangarajan. Zonder twijfel is zij een van de meest aansprekende danseressen van haar generatie. In het kader van internationale vrouwendag nodigt Korzo haar uit voor haar Nederlands debuut en de première van Unravelled op zondag 10 maart, een krachtige solo over de iconische Draupadi uit het wereldberoemde epos, de Mahabharata. Daarnaast deelt de artieste haar kennis met Indiase dansers in Nederland tijdens een open level workshop en een aanvullende vierdaagse masterclass.

Janaki Rangarajan

In de internationale pers wordt zij bestempeld als 'absolutely brilliant performer', 'one of the best today', 'stunning' en 'exemplary'. De ster van Janaki Rangarajan is rijzende en dit is vooral te danken aan haar unieke signatuur in dansstijl en thematiek. Als een van de weinigen vermengt zij de vloeiende karanas met de scherpe, lineaire Bharatanatyam. Daarnaast is haar vernieuwing ook thematisch. Met dans en spoken word bevraagt zij hedendaagse issues, zoals identiteit, gender, kaste en ras en verbindt deze aan het traditionele repertoire.

Unravelled – Unseen layers of Draupadi

In een danssolo in vier aktes met feilloze Bharatanatyam en Engelstalige monologen ontleedt Janaki het iconische personage Draupadi uit de Mahabharata. De beruchte hofscene waarin zij, na te zijn vergokt, oneerbaar behandeld wordt, is een klassieker in theater en op televisie. Janaki gaat verder dan de zoveelste vertelling. Zij geeft Draupadi een krachtige stem, laat haar provoceren en reflecteren. Hiermee toont ze een vrouw die niet gedefinieerd wordt door het onrecht wat haar is aangedaan, maar staat voor haar waardigheid.

za 10 maart, 16.00
Korzo zaal / €18,- (student / <27 €9,-)
bestel online met €2,- voordeel

Workshop & Masterclass

In een open level workshop introduceert Janaki karanas, de ronde, sierlijke bewegingstaal die steeds meer te zien is in de Bharatanatyam. Dansers die meer verdieping zoeken, kunnen de workshop in Korzo uitbreiden met een vierdaagse masterclass, georganiseerd door Indian Dance Europe en de WereldDansWerkPlaats in Den Haag.

za 9 maart - Day Intensive Workshop
ochtend 10.00-13.00 / €30,-
hele dag 10.00-17.00 / €50,-
Korzo theater
bestel online

ma 11 t/m do 14 mrt - Masterclass
€130,- (incl. Day Intensive)
De Nieuwe Regentes
klik hier voor meer informatie

26 jan 2019


Zaterdag is Korzo’s India Dans Festival afgesloten met de uitvoering van Kalpana Raghuramans nieuwste choreografie Superhuman: Our inner darkness. De 8e editie van het festival haalde een record aantal bezoekers: maar liefst 5.500 mensen bezochten een van de vele voorstellingen, films en workshops. De gemiddelde bezettingsgraad van de voorstellingen steeg tot 85%. Het randprogramma met daarin workshops, films, diners en nagesprekken bleek wederom populair. Voor het eerst ging het festival ook op tournee langs grote theaters met de opera Satyagraha, wat zorgde voor volle zalen in Utrecht en Den Haag. Op 18 november vindt de laatste voorstelling van Satyagraha plaats in Theater De Meervaart in Amsterdam. Daarvoor zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

Internationale en Nederlandse artiesten

Het India Dans Festival kent een unieke en geliefde signatuur. De Indiase dans, die rijk is aan diverse klassieke stijlen maar ook een modernisering doormaakt, krijgt volop de ruimte. Topdansers komen graag over uit India om hier hun werk te laten zien of een felbegeerde residentieplek bij Korzo te krijgen. Ook is een groeiende basis van Nederlandse, door Indiase dans geïnspireerde, choreografen op het festival aanwezig.

Sterdanseres Rukmini Vijayakumar maakte veel indruk met een divers soloprogramma dat laveerde van klassieke Bharatanatyam tot nieuwe, eigentijdse Bharatanatyam creaties. Een deel van het programma creëerde ze tijdens haar Korzo-residentie, die mogelijk werd gemaakt met ondersteuning van de Kylián Foundation. Tijdens de bijzondere Indian Heritage Night stonden zeldzame Indiase dansstijlen centraal; voor het eerst was de klassieke Manipuri dans te zien op het festival, uitgevoerd door de sierlijke Bimbavati DeviKalamandalam Adithyan en Kalamandalam Vaisakh voerden de door UNESCO als werelderfgoed erkende danstheatervorm Kathakali uit. Ook kwam uit India de veelzijdige Kuchipudi danseres Yamini Reddy, die met haar moderne interpretatie voor het publiek een brug wist te bouwen naar een eeuwenoud verleden.

Harpiste Lavinia Meijer en tablaspeler Heiko Dijker brachten de minimal music van Philip Glass samen met Indiase raga’s in concert. Voor het eerst ging het festival op tournee met een aantal uitverkochte uitvoeringen van de Philip Glass-opera Satyagraha, het eindresultaat van een meerjarig project van Korzo en Kwekers in de kunst waarbij 60 koorzangers uit de klassieke en Indiase muziek, operazangers, Indiase dansers, moderne dansers en musici het publiek trakteerden op een muzikale happening. Twee grote Nederlandse talenten, Poernima Gobardhan en Indu Panday kregen de kans om zich bij het festival verder te ontwikkelen. Van hen was er de première van de double-bill Devi-ish! Zaterdagavond werd het festival afgesloten met Superhuman: Our Inner Darkness, de nieuwste voorstelling van Kalpana Raghuraman.

Gloedvolle reacties pers en publiek

Er was dit jaar volop aandacht van de pers voor het India Dans Festival en er kwamen lovende reacties  van het publiek.

Sarukkai laat zien dat dans een universele taal kan zijn. De diversiteit ervan is de rijkdom. Wat geweldig dat het India Dans Festival het mogelijk maakt dit ook in Nederland te aanschouwen.’ theaterkrant.nl over Thari-The Loom

De gehele voorstelling komt tot leven en houdt de aandacht van de toeschouwer vast’…’ Deze Satyagraha is een waardevol project, dat zeker navolging verdient. Een nieuwe tournee is zeker het overwegen waard.’ - Opera Magazine over Satyagraha

An excellent start to what promises to be a wonderful celebration of all aspects of Indian Dance.ArtsTalk magazine over Utsav

Volop uitwisseling tussen publiek en professionals

Van trouwe festivalvolgers -deels afkomstig uit de grote Hindoestaanse community in Den Haag-, tot bezoekers van buiten de regio en liefhebbers van moderne dans die nieuwsgierig zijn naar de cross-over tussen Indiase en hedendaagse dans: allen weten ze de weg naar het India Dans Festival te vinden.

Speciaal is ook dat alle professionele artiesten uitgebreid de tijd namen om het publiek te ontmoeten, in gesprek te gaan na afloop van de voorstellingen en met de fans op de foto te gaan. Daarnaast deelden ze hun expertise tijdens diverse workshops voor zowel beginnende als gevorderde dansers. Het zijn mede deze programma’s die het India Dans Festival een eigen, hartverwarmende sfeer geven, waarin ruimte is om ervaringen te delen en nieuwe werelden te ontdekken.

Volgend festival en volgende Indiase dansvoorstellingen in Korzo

De volgende editie van het India Dans Festival vindt plaats in mei 2020. Op 10 maart 2019 staat opkomend Bharatanatyam danseres Janaki Rangarajam in Korzo en in oktober 2019 wordt Parshwanath Upadhye verwacht. Kijk voor updates en informatie op www.indiadansfestival.nl en www.korzo.nl.

07 nov 2018


Het India Dans Festival en de artiesten verschijnen regelmatig in de pers. Hieronder een overzicht met links naar de online artikelen indien mogelijk.

Artikelen

"Als Indiase danseres wordt je nooit Beyoncé", interview Rukmini Vijayakumar - Dans Magazine (#4.2018)

Indiase dans betovert Den Haag - Leven! (#38. herfst 2018)

Ontdek India via de dans - Azië Magazine (#3. herfst 2018)

Stap in de wereld van de Indiase dans - Den Haag Centraal (18.10.2018)

"In Indiase ogen is minimalisme flets", interview met Rukmini Vijayakumar - NRC Handelsblad (24.10.2018)

Haagse duizendpoot Poernima Gobardhan schittert op India Dans Festival. - Algemeen Dagblad/Haagse Courant (26.10.2018)

TV & Radio

Satyagraha is unieke combinatie van opera en Indiase en moderne dans - Omroep West (22.10.2018)

Lavinia Meijer en Heiko Dijker te gast bij Opium - NPO Radio 4 (25.10.2018)

Zeldzame dans in Korzo theater tijdens India Dans Festival - Den Haag FM (28.10.2018)

Recensies

Utsav - 19 oktober - ArtsTalk Magazine (20.10.2018)
Colours of India XL - 20 oktober - ArtsTalk Magazine (21.10.2018)
Thari - The Loom - 23 oktober - Theaterkrant (24.10.2018)
Satyagraha - 27 oktober - ArtsTalk Magazine (28.10.2018)
Satyagraha - 27 oktober - Opera Magazine (29.10.2018)
Devi-Ish! 2 november - Theaterkrant (3.11.2018)
Superhuman: Our Inner Darkness - 2 november - Theaterkrant (4.11.2018)
Superhuman: Our Inner Darkness - 2 november - ★★★Trouw (6.11.2018)
Superhuman: Our Inner Darkness - 3 november - ArtsTalk Magazine (4.11.2018)

24 okt 2018


Op vrijdag 19 oktober zou Bharatanatyamduo Renjith & Vijna de nieuwe voorstelling Samavāya tonen. Wegens ziekte van Vijna is dit echter niet mogelijk en zal Renjith een speciale solo-versie presenteren.

19 okt 2018


Kalpanarts en Korzo faciliteren rondom de voorstelling Superhuman: our inner darkness van choreograaf Kalpana Raghuraman donaties aan The Hunger Project. Deze internationale NGO werkt in 22 landen aan een duurzaam einde van chronische honger.

Kalpana Raghuraman erkent de 'super powers' van de mensen met wie zij werkt. The Hunger Project hanteert dezelfde werkwijze en zet lokale dorpsraadsleden in hun kracht om effectief bij te dragen aan een toekomst zonder honger en armoede. Zo ook in India, waar de vrouwen de sleutel zijn om een duurzaam einde te maken aan chronische honger. Sinds 2000 begeleidde The Hunger Project middels hun leiderschapsprogramma Odisha's 100 al 175.000 vrouwelijke dorpsraadsleden in India – of beter gezegd: Superhumans – gedurende hun 5-jarige verkiezingstermijn.

Het thema van de voorstelling Superhuman: our inner darkness en de werkwijze van Kalpana sluiten prachtig aan bij het werk van The Hunger Project. Daarom start Kalpanarts in samenwerking met Korzo en het India Dans Festival een donatiefonds waarbij u aan The Hunger Project kunt doneren. Donaties zijn mogelijk vanaf 1 euro.

Superhuman: our inner darkness

Opgegroeid in een Indiaas gezin hoorde choreografe Kalpana Raghuraman vele Indiase mythologische verhalen. Hierin is de perceptie van goed en kwaad anders dan de sociale norm: helden kunnen ook ‘slecht’ zijn en slechteriken ‘goed’. Gefascineerd door deze openheid maakt Kalpana in Superhuman: our inner darkness met zes dansers en een zangeres de innerlijke duisternis van de superheld zichtbaar, om zo de complexiteit van de mens en de menselijkheid van de held bloot te leggen. 

vrijdag 2 (première) en zaterdag 3 november. Lees meer en bestel ticket(s).

Odisha's 100

Odisha’s 100 is hét netwerk dat zich sterk maakt voor vrouwelijk leiders in India. Een groep waar 100 bijzondere en gedreven Nederlandse vrouwen samenkomen. Die samen de wereld willen veranderen en investeren in een duidelijk doel: een einde van honger in Odisha, India. Hoe? Door vrouwelijke dorpsraadsleden te ondersteunen in hun politieke termijn.

In India is een stille revolutie aan de gang: tienduizenden vrouwelijk dorpsraadsleden op het platteland trekken hun dorp uit de diepe armoede. In hun eentje verzetten ze al bergen, maar samen zijn ze niet te stoppen. Wat kunnen wij in Nederland leren van deze onwaarschijnlijke leiders? En wat kunnen wij doen om hun succes onontkoombaar te maken? Bekijk de brochure.

12 okt 2018


Het India Dans Festival heeft de afgelopen jaren al vele klassieke Indiase dansstijlen getoond. Van het welbekende Bharatanatyam, Kathak en Odissi tot minder in Nederland uitgevoerde voorstellingen in Kuchipudi, Kathakali en Mohiniyattam. Nooit eerder toonde het festival de dansstijl Manipuri. Het festival presenteert met trots:

Bimbavati Devi

Als dochten van de gerenommeerde klassieke Manipuri dansers en exponenten, Guru Bipin Singh en Guru Kalavati Devi, Bimbavati Devi werd al op jonge leeftijd in de wereld van de dans geïntroduceerd door haar ouders. Naast een opleiding in dans, heeft zij tevens trainingen ondergaan in pung (Manipuri mridang of drums) en de basis van thang ta (Manipuri martial art). Als solo artieste heeft zi over de hele wereld opgetreden. Een klassiek danseres par excellence, weet Bimbavati originele choreografieën te maken die het Manipuri idioom overstijgen. Hierin volgt ze de weg van haar ouders. Bimbavati is tegenwoordig de artistiek directeur van Manipuri Nartanalaya, hét insituut voor Manipuri dans opgericht door haar ouders en de fameuze zussen Jhaveri.

'...a brilliant Manipuri dancer tried to stick to the vocabularies of Manipuri in all its purity while combining it with an innovative and intelligent way of presentation.' (The Telegraph)

'Bimbavati came up with a choreography that bears testimony to her creativity and repertoire. She is an accomplished dancer who has inculcated within her the finer points of Manipuri dance from her illustrious parents.' (Hindustan Times)

Manipuri

Manipuri is een van de traditionele klassieke Indiase dansen. De stijl is vernoemd naar de staat in Noord-Oost India waar het is ontstaan, Manipur, tegen de grens met Myanmar (Birma). De dans wordt ook wel Jagoi genoemd in de plaatselijke Meitei taal. In Manipuri worden vaak thema's uit het Vaishnavisme - een tak binnen het Hindoeïsme waarin de god Vishnu als hoogste godheid wordt vereerd - uitgebeeld en staat het verder bekend om de prachtige uitvoeringen van het dansdrama Rāslīlā gebaseerdop de liefde tussen Radha en Krishna. In tegenstelling tot sommige van de andere, meer ritmische dansen, wordt Manipuri gekenmerkt door een soepele en sierlijke bewegingen. Vrouwenrollen kenmerken zich door vloeiende armen en handen, terwijl de mannelijke rollen meer krachtige bewegingen laten zien. De dans gaat vaak gepaard met verhalende zang en koorzang.

10 okt 2018


Onder grote belangstelling is voormalig artistiek directeur van Korzo Leo Spreksel tijdens zijn afscheid van Korzo op 25 september gehuldigd met speeches van collega’s uit het veld, waaronder Jiří Kylián en Samuel Wuersten en choreografen die hun carrières bij Korzo zijn gestart, waaronder Ann Van den Broek en Samir Calixto.

Korzo eerde hem door de Leo Spreksel Award in het leven te roepen. De Award is een ode aan zijn inzet voor de Nederlandse dans en zijn passie voor talentontwikkeling. Deze aanmoedigingsprijs zal iedere twee jaar door Leo zelf worden uitgereikt aan een jonge maker. Met de prijs krijgt jong, divers talent een residentieplek in Korzo. De award is mogelijk gemaakt met behulp van private donaties, steun van collega-instellingen en financiering vanuit Korzo.

De avond begon met de uitreiking van de Stadspenning door het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Den Haag. Uit handen van wethouder Kavita Parbhudayal ontving Spreksel de onderscheiding voor zowel zijn bijzondere verdiensten voor Korzo als de Haagse samenleving.

Met zijn onvermoeibare inzet en inspirerende passie is Leo Spreksel de afgelopen 30 jaar een van de grote krachten achter het succes van Korzo geweest. En niet alleen van Korzo. Zijn oog voor jong toptalent en het vertrouwen dat hij makers geeft, heeft choreografen geholpen zichzelf op eigen wijze te ontwikkelen. Hij staat aan de wieg van vele succesvolle carrières. Op 31 mei 2018 droeg Leo Spreksel zijn artistiek directeurschap over aan de nieuwe algemeen directeur Gemma Jelier.

25 sep 2018


De voorpret kan nu echt beginnen, het volledige India Dans Festival programma staat online! Artistiek leider van het festival, Leo Spreksel, heeft een staalkaart van de Indiase dans van dit moment samengesteld. Bezoekers van het festival krijgen een divers beeld van de traditionele en hedendaagse Indiase dans zoals die nu gemaakt en beleefd wordt, zowel in India als in Nederland. Naast een rijk voorstellingsprogramma van grote namen uit India en talent uit Nederland presenteert het festival een boeiend randprogramma van workshops en films. Het India Dans Festival vindt in Den Haag plaats van 19 oktober t/m 3 november. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

Openingsweekend vol bijzondere gasten en events
In het openingsweekend kan het publiek zich na de feestelijke openingsavond, met onder andere special guests Renjith & Vijna, direct in het festival onderdompelen. Absolute highlights zijn een voorstelling van festivallievelingen Hari & Chethana, het concert van tabla-virtuoos Abhirup Roy en sitarspeler Deepsankar Bhattacharjee  en een boeiende lecture demonstration van Nikita Maheshwary en Paul De Bruyne. Tijdens deze presentatie gaan zij in op de onuitgesproken bijdrage van tawaifs (courtisanes) aan de filmcultuur en het theater van het subcontinent.

Indian Heritage Week met internationale crème-de-la-crème
De week vanaf maandag 22 oktober is omgedoopt tot Indian Heritage Week. Voor het publiek is dit dé gelegenheid om Indiase dans op het allerhoogste niveau te zien, inclusief enkele klassieke dansstijlen die in Nederland niet of slechts mondjesmaat te zien zijn, zoals Manipuri en Kathakali. De grote groepsproductie Thari-The Loom van dansicoon Malavika Sarukkai  beleeft zijn Nederlandse première. Ook staat de uitzonderlijke Indiase Kuchipudi danseres Yamini Reddy op het programma. Kuchipudi is traditioneel een combinatie tussen theater en tempeldans en herbergt daarmee een rijke traditie van storytelling. In dezelfde week presenteert de technisch fenomenale en expressieve Rukmini Vijayakumar naast twee traditionelere stukken haar eigenzinnige nieuwe solo. Ze maakte deze solo tijdens haar residentie in Korzo met steun van de Kylián Foundation. Op zaterdag 27 oktober beleeft de soepele, sierlijke dansstijl Manipuri haar primeur op het festival met de komst van Bimbavati Devi. In hetzelfde programma is ook de unieke theatervorm Kathakali te zien, door de Unesco erkend als werelderfgoed.

Daarnaast start de festivaltournee van Satyagraha. In deze opera van de wereldberoemde componist Philip Glass ontmoeten opera en Indiase dans elkaar in een monumentale uitvoering met 60 zangers, Indiase en moderne dansers en musici.

Slotweek: aandacht voor Nederlandse ontwikkelingen
In de laatste week van het India Dans Festival staan Nederlandse (dans)makers centraal die hun inspiratie uit de Indiase dans en cultuur halen. Zo is er de première van de nieuwste voorstelling van Kalpana Raghuraman: Superhuman: Our Darkness. Harpiste Lavinia Meijer geeft samen met tabla-speler Heiko Dijker een concert dat zich beweegt van Purcell tot Indiase ragas. Ook in de Nederlandse week: de double-bill Devi-Ish! van de grote danstalenten Poernima Gobardhan en Indu Panday, die nieuw werk maken speciaal voor het festival. Op de laatste festivaldag organiseert Korzo onder andere een Denktank over de professionalisering van de Indiase dans in Nederland.

Rijk randprogramma met talks, workshops en films
Naast prachtige voorstellingen en concerten is er nog veel meer te beleven tijdens het India Dans Festival. In Club Bombay worden films getoond, is er ruimte voor inspirerende nagesprekken, gezellige meet & greets en leerzame workshops. Choreografe en performancekunstenaar Nikita Maheshwary heeft een bijzonder filmprogramma samengesteld dat is opgedeeld in twee thema’s: New Dance en The Uncelebrated.

 

19 sep 2018


Leuk dat u mee doet aan onze win-actie!
U maakt kans op 2 entreekaarten voor de tentoonstelling Manish Nai - Capturing Time in het Noordbrabants Museum t/m zondag 4 november. 
Stuur een mail met uw naam en adresgegevens* naar hasan@korzo.nl o.v.v. 'Manish Nai' en maak kans op een dagje uit naar de eerste museale solotentoonstelling van deze kunstenaar in Nederland! 
Meedoen kan t/m 22 oktober 2018


© Anil Rane

Manish Nai: Capturing Time

De in Mumbai wonende Manish Nai is één van de wienige contemporaine kunstenaars in India die consequent abstract werkt. Manish Nai: Capturing Time is de eerste museale solotentoonstelling van deze kunstenaar in Nederland. Voor zijn ruimtelijke werken gebruikt de kunstenaar eenvoudige en geleefde materialan zoals jute, krantenpapier, canvas, karton en het kleurrijke textiel van sari's. Meer info.

* Winnaars ontvangen de entreekaarten per post. Wij behandelen uw gegevens zorgvuldig en deze worden alleen gebruikt om te communiceren naar prijswinnaars.

18 sep 2018

Pagina's

Subscribe to nieuws

You are here