nieuws


Kalpanarts en Korzo faciliteren rondom de voorstelling Superhuman: our inner darkness van choreograaf Kalpana Raghuraman donaties aan The Hunger Project. Deze internationale NGO werkt in 22 landen aan een duurzaam einde van chronische honger.

Kalpana Raghuraman erkent de 'super powers' van de mensen met wie zij werkt. The Hunger Project hanteert dezelfde werkwijze en zet lokale dorpsraadsleden in hun kracht om effectief bij te dragen aan een toekomst zonder honger en armoede. Zo ook in India, waar de vrouwen de sleutel zijn om een duurzaam einde te maken aan chronische honger. Sinds 2000 begeleidde The Hunger Project middels hun leiderschapsprogramma Odisha's 100 al 175.000 vrouwelijke dorpsraadsleden in India – of beter gezegd: Superhumans – gedurende hun 5-jarige verkiezingstermijn.

Het thema van de voorstelling Superhuman: our inner darkness en de werkwijze van Kalpana sluiten prachtig aan bij het werk van The Hunger Project. Daarom start Kalpanarts in samenwerking met Korzo en het India Dans Festival een donatiefonds waarbij u aan The Hunger Project kunt doneren. Donaties zijn mogelijk vanaf 1 euro.

Superhuman: our inner darkness

Opgegroeid in een Indiaas gezin hoorde choreografe Kalpana Raghuraman vele Indiase mythologische verhalen. Hierin is de perceptie van goed en kwaad anders dan de sociale norm: helden kunnen ook ‘slecht’ zijn en slechteriken ‘goed’. Gefascineerd door deze openheid maakt Kalpana in Superhuman: our inner darkness met zes dansers en een zangeres de innerlijke duisternis van de superheld zichtbaar, om zo de complexiteit van de mens en de menselijkheid van de held bloot te leggen. 

vrijdag 2 (première) en zaterdag 3 november. Lees meer en bestel ticket(s).

Odisha's 100

Odisha’s 100 is hét netwerk dat zich sterk maakt voor vrouwelijk leiders in India. Een groep waar 100 bijzondere en gedreven Nederlandse vrouwen samenkomen. Die samen de wereld willen veranderen en investeren in een duidelijk doel: een einde van honger in Odisha, India. Hoe? Door vrouwelijke dorpsraadsleden te ondersteunen in hun politieke termijn.

In India is een stille revolutie aan de gang: tienduizenden vrouwelijk dorpsraadsleden op het platteland trekken hun dorp uit de diepe armoede. In hun eentje verzetten ze al bergen, maar samen zijn ze niet te stoppen. Wat kunnen wij in Nederland leren van deze onwaarschijnlijke leiders? En wat kunnen wij doen om hun succes onontkoombaar te maken? Bekijk de brochure.

12 okt 2018


Onder grote belangstelling is voormalig artistiek directeur van Korzo Leo Spreksel tijdens zijn afscheid van Korzo op 25 september gehuldigd met speeches van collega’s uit het veld, waaronder Jiří Kylián en Samuel Wuersten en choreografen die hun carrières bij Korzo zijn gestart, waaronder Ann Van den Broek en Samir Calixto.

Korzo eerde hem door de Leo Spreksel Award in het leven te roepen. De Award is een ode aan zijn inzet voor de Nederlandse dans en zijn passie voor talentontwikkeling. Deze aanmoedigingsprijs zal iedere twee jaar door Leo zelf worden uitgereikt aan een jonge maker. Met de prijs krijgt jong, divers talent een residentieplek in Korzo. De award is mogelijk gemaakt met behulp van private donaties, steun van collega-instellingen en financiering vanuit Korzo.

De avond begon met de uitreiking van de Stadspenning door het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Den Haag. Uit handen van wethouder Kavita Parbhudayal ontving Spreksel de onderscheiding voor zowel zijn bijzondere verdiensten voor Korzo als de Haagse samenleving.

Met zijn onvermoeibare inzet en inspirerende passie is Leo Spreksel de afgelopen 30 jaar een van de grote krachten achter het succes van Korzo geweest. En niet alleen van Korzo. Zijn oog voor jong toptalent en het vertrouwen dat hij makers geeft, heeft choreografen geholpen zichzelf op eigen wijze te ontwikkelen. Hij staat aan de wieg van vele succesvolle carrières. Op 31 mei 2018 droeg Leo Spreksel zijn artistiek directeurschap over aan de nieuwe algemeen directeur Gemma Jelier.

25 sep 2018


De voorpret kan nu echt beginnen, het volledige India Dans Festival programma staat online! Artistiek leider van het festival, Leo Spreksel, heeft een staalkaart van de Indiase dans van dit moment samengesteld. Bezoekers van het festival krijgen een divers beeld van de traditionele en hedendaagse Indiase dans zoals die nu gemaakt en beleefd wordt, zowel in India als in Nederland. Naast een rijk voorstellingsprogramma van grote namen uit India en talent uit Nederland presenteert het festival een boeiend randprogramma van workshops en films. Het India Dans Festival vindt in Den Haag plaats van 19 oktober t/m 3 november. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

Openingsweekend vol bijzondere gasten en events
In het openingsweekend kan het publiek zich na de feestelijke openingsavond, met onder andere special guests Renjith & Vijna, direct in het festival onderdompelen. Absolute highlights zijn een voorstelling van festivallievelingen Hari & Chethana, het concert van tabla-virtuoos Abhirup Roy en sitarspeler Deepsankar Bhattacharjee  en een boeiende lecture demonstration van Nikita Maheshwary en Paul De Bruyne. Tijdens deze presentatie gaan zij in op de onuitgesproken bijdrage van tawaifs (courtisanes) aan de filmcultuur en het theater van het subcontinent.

Indian Heritage Week met internationale crème-de-la-crème
De week vanaf maandag 22 oktober is omgedoopt tot Indian Heritage Week. Voor het publiek is dit dé gelegenheid om Indiase dans op het allerhoogste niveau te zien, inclusief enkele klassieke dansstijlen die in Nederland niet of slechts mondjesmaat te zien zijn, zoals Manipuri en Kathakali. De grote groepsproductie Thari-The Loom van dansicoon Malavika Sarukkai  beleeft zijn Nederlandse première. Ook staat de uitzonderlijke Indiase Kuchipudi danseres Yamini Reddy op het programma. Kuchipudi is traditioneel een combinatie tussen theater en tempeldans en herbergt daarmee een rijke traditie van storytelling. In dezelfde week presenteert de technisch fenomenale en expressieve Rukmini Vijayakumar naast twee traditionelere stukken haar eigenzinnige nieuwe solo. Ze maakte deze solo tijdens haar residentie in Korzo met steun van de Kylián Foundation. Op zaterdag 27 oktober beleeft de soepele, sierlijke dansstijl Manipuri haar primeur op het festival met de komst van Bimbavati Devi. In hetzelfde programma is ook de unieke theatervorm Kathakali te zien, door de Unesco erkend als werelderfgoed.

Daarnaast start de festivaltournee van Satyagraha. In deze opera van de wereldberoemde componist Philip Glass ontmoeten opera en Indiase dans elkaar in een monumentale uitvoering met 60 zangers, Indiase en moderne dansers en musici.

Slotweek: aandacht voor Nederlandse ontwikkelingen
In de laatste week van het India Dans Festival staan Nederlandse (dans)makers centraal die hun inspiratie uit de Indiase dans en cultuur halen. Zo is er de première van de nieuwste voorstelling van Kalpana Raghuraman: Superhuman: Our Darkness. Harpiste Lavinia Meijer geeft samen met tabla-speler Heiko Dijker een concert dat zich beweegt van Purcell tot Indiase ragas. Ook in de Nederlandse week: de double-bill Devi-Ish! van de grote danstalenten Poernima Gobardhan en Indu Panday, die nieuw werk maken speciaal voor het festival. Op de laatste festivaldag organiseert Korzo onder andere een Denktank over de professionalisering van de Indiase dans in Nederland.

Rijk randprogramma met talks, workshops en films
Naast prachtige voorstellingen en concerten is er nog veel meer te beleven tijdens het India Dans Festival. In Club Bombay worden films getoond, is er ruimte voor inspirerende nagesprekken, gezellige meet & greets en leerzame workshops. Choreografe en performancekunstenaar Nikita Maheshwary heeft een bijzonder filmprogramma samengesteld dat is opgedeeld in twee thema’s: New Dance en The Uncelebrated.

 

19 sep 2018


Leuk dat u mee doet aan onze win-actie!
U maakt kans op 2 entreekaarten voor de tentoonstelling Manish Nai - Capturing Time in het Noordbrabants Museum t/m zondag 4 november. 
Stuur een mail met uw naam en adresgegevens* naar hasan@korzo.nl o.v.v. 'Manish Nai' en maak kans op een dagje uit naar de eerste museale solotentoonstelling van deze kunstenaar in Nederland! 
Meedoen kan t/m 22 oktober 2018


© Anil Rane

Manish Nai: Capturing Time

De in Mumbai wonende Manish Nai is één van de wienige contemporaine kunstenaars in India die consequent abstract werkt. Manish Nai: Capturing Time is de eerste museale solotentoonstelling van deze kunstenaar in Nederland. Voor zijn ruimtelijke werken gebruikt de kunstenaar eenvoudige en geleefde materialan zoals jute, krantenpapier, canvas, karton en het kleurrijke textiel van sari's. Meer info.

* Winnaars ontvangen de entreekaarten per post. Wij behandelen uw gegevens zorgvuldig en deze worden alleen gebruikt om te communiceren naar prijswinnaars.

18 sep 2018


De Uitmarkt in Amsterdam is traditiegetrouw hét startsein van het Nederlandse culturele seizoen. De 41ste editie wordt gevierd rond het Oosterdok en op het Marineterrein Amsterdam van 24 tot 26 augustus 2018. Een week later volgt het UIT Festival Den Haag, de Haagse trailer van het culturele seizoen. Speciaal voor de culturele seizoensopeningen heeft Korzo een aantal knallende early bird acties voor het India Dans Festival.

PASSE-PARTOUT VOOR 50 EURO

Voor wie helemaal wil opgaan in het India Dans Festival is er een voordelige festivalpasse-partout. Bij aanschaf voor 3 september 2018 ontvangt u €5,- korting en betaalt u slechts €50,- per persoon. Het passe-partout is hier verkrijgbaar.

5 EURO KORTING OP THARI - THE LOOM

Tijdens de UITmarkt Amsterdam op zaterdag 25 en zondag 26 augustus kunt u voor slechts €15,- tickets kopen voor de Nederlandse premiere van Thari - The Loom van Malavika Sarukkai en Sumantra Ghosal op dinsdag 23 oktober. De tickets zijn alleen te koop bij de stand van Dansersfonds ´79 | Holland Dance Festival | Korzo, te vinden op het Marineterrein Amsterdam (stand 64).

15% KORTING OP TICKETS

Op 1 en 2 september ontvangt u 15% korting* op tickets voor de voorstellingen van het India Dans Festival die in het Korzo theater plaatsvinden. Bestel uw tickets op deze dagen voordelig online of kom naar de kassa van het Korzo theater aan de Prinsestraat 42 in Den Haag. Deze is op zaterdag 1 september geopend tot 22.15 uur en op zondag 2 september te vinden in de Korzo Kraam op de Cultuurmarkt van het UIT Festival (rondom Lange Voorhout).

* De korting geldt alleen op het normale tarief en is niet geldig i.c.m. andere kortingen.

21 aug 2018

Vandaag maakt Korzo de eerste programma's van het India Dans Festival bekend. Het festival is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste Europese manifestaties voor Indiase dans. In 2018 breidt het uit met nieuwe festivallocaties in Den Haag en een tournee van de opera Satyagraha.

De meltingpot voor traditionele en hedendaagse Indiase dans presenteert van 19 oktober t/m 3 november een opvallend divers programma met daarin wereldpremières, aanstormend talent uit Nederland en voorstellingen van Indiase dansmakers die anders niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn. Zo wordt onder andere de grootse productie Thari - The Loom van Indiaas dansicoon Malavika Sarukkai naar Nederland gehaald en is de Indiase Bharatanatyam-ster Rukmini Vijayakumar in Den Haag met nieuw werk dat ze ontwikkelt tijdens haar residentie in Korzo. Kalpana Raghuraman uit Nederland brengt haar nieuwste multidisciplinaire voorstelling Superhuman: Our Darkness in première. Het India Dans Festival wordt verder verrijkt met concerten van onder andere harpiste Lavinia Meijer en tabla-speler Heiko Dijker, een workshopprogramma, een conferentie voor de Indiase danscommunity in Nederland en (dans)films.

De kaartverkoop voor de eerste programma's start op woensdag 6 juni, 12.00 uur.

Early bird acties

Van woensdag 6 juni, 12.00 uur t/m woensdag 13 juni, 11.59 uur is de voorstelling van Rukmini Vijayakumar op vrijdag 26 oktober met een mooie early bird actie te bestellen: u krijgt 50% korting op ieder tweede ticket en betaalt € 27,- (online € 24,-) voor twee tickets. Bestel.

Een passe-partout voor het hele festival is nu € 50,- (i.p.v. € 55,-). Bestel.

Bharatanatyam Weekend Intensive

Rukmini Vijakumar geeft tijdens haar residentie een twee Weekend Intensives voor intermediate en vergevorderde Bharatanatyamdansers. Het eerste weekend heeft reeds plaatsgevonden in mei. Het tweede weekend vindt plaats op 6 en 7 oktober 2018. Meer informatie & tickets.

Kijk voor meer informatie op www.indiadansfestival.nl.

06 jun 2018

In mei verwelkomt Korzo Kathak danseres Gauri Diwakar in Den Haag. Gauri wordt wereldwijd bewonderd om haar gracieuze en energieke stijl en ze won al een aantal belangrijke prijzen. Ze betovert het publiek met haar krachtige verschijning en opvallende gezichtsuitdrukking. Ze werd bekend als danseres en leerling van Kathak grootheid Aditi Mangaldas en momenteel danst ze bij de Drishtikon Dance Foundation.

Aditi Mangaldas choreografeerde voor haar het soloprogramma Hari Ho...Gati Meri (‘Let my salvation be in the Supreme’). De titel komt uit een dichtwerk van Mubarak Ali Bilgram. Ze neemt het publiek in dit vierdelige klassieke programma mee in haar zoektocht naar verlossing, de waarheid en schoonheid. Naast haar solovoorstelling geeft Gauri ook een dagworkshop bij Korzo. Tijdens de les gaat zij in op belangrijke onderdelen van Kathak, zoals ritmisch voetenwerk en bhava (gezichtsuitdrukkingen). Daarnaast leren de cursisten korte dansfrasen. De workshop is geschikt voor dansers met enige ervaring en intermediate dansers.

Kathak Workshop

za 19 mei, 10.00 - 16.00 uur
info & tickets

Hari Ho ... Gati Meri

zo 20 mei, 15.00 uur
info & tickets

04 apr 2018


Vermaard Bharatanatyam danseres, actrice en choreografe Rukmini Vijayakumar heeft de felbegeerde internationale residentieplek bij Korzo gekregen in 2018. Met financiële ondersteuning van de Kylián Foundation kan ze in Korzo komen werken aan de vernieuwing van haar dansidioom. Ze zal een moderne choreografie ontwikkelen die tijdens het India Dans Festival 2018 in première gaat. Tegelijkertijd zal ze haar kennis en vaardigheden overdragen aan Bharatanatyam dansers in Nederland door twee Weekend Intensives te geven voor intermediate en gevorderde Bharatanatyam dansers.

Over Rukmini Vijayakumar

Rukmini Vijayakumar bestormt de wereld met haar eigen benadering van Bharatanatyam. Alastair Macaulay schreef in de New York Times: ‘she has a stirringly beautiful face, with burning eyes that repeatedly catch the observer’s breath (…) she is the first Bharatanatyam dancer I can remember to do the splits.’. Het laatste onthult haar achtergrond in moderne dans en ballet. Rukmini valt op door een frisse, atletische techniek, indringende expressie en is een echte inspiratie voor jonge dansers. Na haar succesvolle Nederlandse debuut in 2016 en haar wereldpremière van Mala tijdens het India Dans Festival 2017 is Korzo verheugd haar de internationale residentieplek aan te bieden. Zij werkt als ‘artist-in-residence’ aan een nieuwe solo waarin zij zoekt naar nieuwe uitdrukkingsvormen binnen haar dansstijl.

Al een aantal jaren werkt Rukmini aan nieuwe manieren van choreograferen, waarin ze het klassieke dansidioom plaatst in een hedendaagse context. Door nieuwe verhalen te vertellen wordt haar Bharatanatyam stijl op een organische wijze geplaatst vertaald naar een moderne esthetiek. Dit is een werkwijze die past bij de manier waarop Korzo het India Dans Festival programmeert en produceert: geen folklore, maar bevlogen nieuwe en klassieke Indiase dans met actuele zeggingskracht en tegelijkertijd met oog voor de tradities.

Bharatanatyam Weekend Intensive van Rukmini Vijayakumar

Tijdens haar residentieperiodes in de maanden mei en oktober zal Rukmini haar kennis en vaardigheden overdragen aan Bharatanatyam dansers in Nederland door twee Weekend Intensives te geven voor intermediate en gevorderde dansers. 

In de ochtendlessen verdiept ze zich met de deelnemers in hun techniek en lichaamshoudingen. In de middag leert Rukmini gevorderde studenten uitdagende dansitems aan, in zowel nritta als abhinaya. Ze geeft speciale aandacht aan de tala; de intentie en achtergronden van een item en karakterontwikkeling van personages. Zo verkrijgen deelnemers ook inzicht in de keuzes die gemaakt worden voor het choreograferen van een item.

Meer info Weekend Intensive & tickets

04 apr 2018

Sunny Jagesar maakte 2 weken lang de mooiste foto's die de sfeer van India Dans Festival prachtig weergeven. Van de voorstellingen, tot de meet 'n greets, tot de nagesprekken en natuurlijk De Keuken van Satyagraha. Bekijk ze allemaal hier op facebook.

23 nov 2017


Op vrijdag 10 november jl. maakte de Minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven, bekend dat zij de komende jaren 10 miljoen extra vrij maakt voor cultuur. Hiervan wordt 9 miljoen toegevoegd aan het budget van het Fonds Podiumkunsten voor de jaren 2018-2020 om de instellingen die een positief advies hadden gekregen maar geen geld alsnog te honoreren (de instellingen op de zogenoemde b-lijst). Dit is geweldig nieuws, want het betekent dat Korzo de komende jaren zijn sleutelrol als producent van belanghebbende dansmakers kan blijven ontwikkelen.

Lees het hele persbericht van de Rijksoverheid hier >>

13 nov 2017

Pagina's

Subscribe to nieuws

You are here