© Sunny Jagesar

Eerste internationale artiesten India Dans Festival bekend


Eerste programma’s India Dans Festival bekend

Eén van de belangrijkste Europese manifestaties voor Indiase dans 
7e editie van 13 t/m 29 oktober

Den Haag - Het India Dans Festival, georganiseerd door Korzo, laat de traditionele en hedendaagse Indiase dans twee weken lang op inspirerende wijze samenkomen. Dit unieke signatuur en de groeiende belangstelling van artiesten, publiek en pers maken het festival inmiddels tot één van de belangrijkste Europese manifestaties voor Indiase dans. Op 13 oktober opent het festival met de wereldpremière van Aghori van de Nederlandse hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran. Twee internationaal opkomende danseressen presenteren tijdens het festival hun nieuwste traditionele en moderne werk: Rukmini Vijayakumar en Sanjukta Sinha. Het festival sluit af met een prachtig community project waar Korzo en Kwekers in de Kunst nu al twee jaar aan werken: de voltooiing van de Philip Glass opera Satyagraha in een uitvoering met Indiase dans.

Openingsprogramma | wereldpremière Aghori – Shailesh Bahoran

Het India Dans Festival opent met de wereldpremière van Aghori – de nieuwste voorstelling van hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran. Bahoran onderzocht de afgelopen jaren, ondersteund door Korzo en ISH, de invloeden van zijn roots op zijn werk. Op verrassende wijze combineert hij de meeslepende energie en virtuositeit van hiphop met elementen uit de Hindoestaanse cultuur. In Aghori laat Shailesh zien hoe totale devotie eruit ziet, geïnspireerd door goeroes in India die door jarenlange meditatie en training verlichting hopen te bereiken.

Internationale programma

Van Kathak tot urban en van Bharatanatyam tot aan moderne dans; Korzo vormt tijdens het India Dans Festival het podium voor toonaangevende makers en opkomende talenten uit binnen- en buitenland. Twee internationaal aanstormende danseressen debuteerden in respectievelijk 2015 en ‘16 met succes in Nederland bij Korzo. Ze zijn nu terug met hun nieuwste programma’s, waarin traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Kathak virtuoos Sanjukta Sinha vertegenwoordigt de voorhoede van een nieuwe generatie Kathak dansers. In 2015 opende ze het India Dans Festival op indrukwekkende wijze. Nu reist ze af naar Den Haag met haar nieuwste triple-bill programma Kin, met daarin speciaal voor haar gecreëerde werken. Actrice, danseres en choreografe Rukmini Vijayakumar bestormt de wereld met haar eigen benadering van Bharatanatyam. Ze valt op door een frisse, atletische techniek, indringende expressie en is een echte inspiratie voor jonge dansers. Ze keert terug naar Korzo met de wereldpremière van Mala.

Satyagraha: samen met het publiek en de deelnemers de opera voltooien

Indiase dans en opera ontmoeten elkaar in de Philip Glass opera Satyagraha. Het publiek werd tijdens de afgelopen twee festivals al verrast met de eerste twee Aktes. In het jaar van Glass’ 80e verjaardag willen de makers deze muzikale happening voltooien met de creatie van Akte 3, en een uitvoering van de volledige opera met 60 westerse - en Indiase koorzangers, operazangers, Indiase dansers, moderne dansers en muzikanten. Glass gaf persoonlijk toestemming om zijn opera uit te voeren in combinatie met Indiase dans. Momenteel loopt er op www.voordekunst.nl een crowdfundingscampagne om dit mogelijk te maken.

Nieuwe voorstelling Kalpana Raghuraman i.s.m. Matangi Quartet

Choreografe Kalpana Raghuraman brengt samen met Matangi Quartet de passievolle en vastberaden composities van Simeon Ten Holt samen met hedendaagse Indiase Dans. Tijdens Festival Classique ging de voorstelling SIMEON in première en dit najaar reist de productie langs theaters in Nederland en speelt twee avonden in Korzo.  

Het India Dans Festival duurt van 13 t/m 29 oktober 2017. Het volledige programma wordt begin september aangekondigd.

www.indiadansfestival.nl

You are here