nieuws

In mei verwelkomt Korzo Kathak danseres Gauri Diwakar in Den Haag. Gauri wordt wereldwijd bewonderd om haar gracieuze en energieke stijl en ze won al een aantal belangrijke prijzen. Ze betovert het publiek met haar krachtige verschijning en opvallende gezichtsuitdrukking. Ze werd bekend als danseres en leerling van Kathak grootheid Aditi Mangaldas en momenteel danst ze bij de Drishtikon Dance Foundation.

Aditi Mangaldas choreografeerde voor haar het soloprogramma Hari Ho...Gati Meri (‘Let my salvation be in the Supreme’). De titel komt uit een dichtwerk van Mubarak Ali Bilgram. Ze neemt het publiek in dit vierdelige klassieke programma mee in haar zoektocht naar verlossing, de waarheid en schoonheid. Naast haar solovoorstelling geeft Gauri ook een dagworkshop bij Korzo. Tijdens de les gaat zij in op belangrijke onderdelen van Kathak, zoals ritmisch voetenwerk en bhava (gezichtsuitdrukkingen). Daarnaast leren de cursisten korte dansfrasen. De workshop is geschikt voor dansers met enige ervaring en intermediate dansers.

Kathak Workshop

za 19 mei, 10.00 - 16.00 uur
info & tickets

Hari Ho ... Gati Meri

zo 20 mei, 15.00 uur
info & tickets

04 apr 2018


Vermaard Bharatanatyam danseres, actrice en choreografe Rukmini Vijayakumar heeft de felbegeerde internationale residentieplek bij Korzo gekregen in 2018. Met financiële ondersteuning van de Kylián Foundation kan ze in Korzo komen werken aan de vernieuwing van haar dansidioom. Ze zal een moderne choreografie ontwikkelen die tijdens het India Dans Festival 2018 in première gaat. Tegelijkertijd zal ze haar kennis en vaardigheden overdragen aan Bharatanatyam dansers in Nederland door twee Weekend Intensives te geven voor intermediate en gevorderde Bharatanatyam dansers.

Over Rukmini Vijayakumar

Rukmini Vijayakumar bestormt de wereld met haar eigen benadering van Bharatanatyam. Alastair Macaulay schreef in de New York Times: ‘she has a stirringly beautiful face, with burning eyes that repeatedly catch the observer’s breath (…) she is the first Bharatanatyam dancer I can remember to do the splits.’. Het laatste onthult haar achtergrond in moderne dans en ballet. Rukmini valt op door een frisse, atletische techniek, indringende expressie en is een echte inspiratie voor jonge dansers. Na haar succesvolle Nederlandse debuut in 2016 en haar wereldpremière van Mala tijdens het India Dans Festival 2017 is Korzo verheugd haar de internationale residentieplek aan te bieden. Zij werkt als ‘artist-in-residence’ aan een nieuwe solo waarin zij zoekt naar nieuwe uitdrukkingsvormen binnen haar dansstijl.

Al een aantal jaren werkt Rukmini aan nieuwe manieren van choreograferen, waarin ze het klassieke dansidioom plaatst in een hedendaagse context. Door nieuwe verhalen te vertellen wordt haar Bharatanatyam stijl op een organische wijze geplaatst vertaald naar een moderne esthetiek. Dit is een werkwijze die past bij de manier waarop Korzo het India Dans Festival programmeert en produceert: geen folklore, maar bevlogen nieuwe en klassieke Indiase dans met actuele zeggingskracht en tegelijkertijd met oog voor de tradities.

Bharatanatyam Weekend Intensive van Rukmini Vijayakumar

Tijdens haar residentieperiodes in de maanden mei en oktober zal Rukmini haar kennis en vaardigheden overdragen aan Bharatanatyam dansers in Nederland door twee Weekend Intensives te geven voor intermediate en gevorderde dansers. 

In de ochtendlessen verdiept ze zich met de deelnemers in hun techniek en lichaamshoudingen. In de middag leert Rukmini gevorderde studenten uitdagende dansitems aan, in zowel nritta als abhinaya. Ze geeft speciale aandacht aan de tala; de intentie en achtergronden van een item en karakterontwikkeling van personages. Zo verkrijgen deelnemers ook inzicht in de keuzes die gemaakt worden voor het choreograferen van een item.

Meer info Weekend Intensive & tickets

04 apr 2018

Sunny Jagesar maakte 2 weken lang de mooiste foto's die de sfeer van India Dans Festival prachtig weergeven. Van de voorstellingen, tot de meet 'n greets, tot de nagesprekken en natuurlijk De Keuken van Satyagraha. Bekijk ze allemaal hier op facebook.

23 nov 2017


Op vrijdag 10 november jl. maakte de Minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven, bekend dat zij de komende jaren 10 miljoen extra vrij maakt voor cultuur. Hiervan wordt 9 miljoen toegevoegd aan het budget van het Fonds Podiumkunsten voor de jaren 2018-2020 om de instellingen die een positief advies hadden gekregen maar geen geld alsnog te honoreren (de instellingen op de zogenoemde b-lijst). Dit is geweldig nieuws, want het betekent dat Korzo de komende jaren zijn sleutelrol als producent van belanghebbende dansmakers kan blijven ontwikkelen.

Lees het hele persbericht van de Rijksoverheid hier >>

13 nov 2017


De zevende editie van Korzo’s India Dans Festival is zondag afgesloten met een nieuw hoogtepunt: de drie uitverkochte voorstellingen van de opera Satyagraha. Korzo en Kwekers in de Kunst brachten met hun uitvoering van de opera de muziek van Philip Glass voor het eerst samen met Indiase dans. Het is het ultieme voorbeeld van wat zo kenmerkend is voor het India Dans Festival: de vereniging van culturen, het werken met internationale en lokale artiesten en het samenbrengen van eeuwenoude tradities en nieuwe ontwikkelingen. Dit  unieke signatuur van het festival leverde ruim 2900 bezoekers op en een gestegen bezettingsgraad van 79%. Voorafgaand aan het festival zagen op 1 oktober al meer dan 700 deelnemers van de Gandhi Mars in Den Haag  een preview van Satyagraha. In een hartverwarmende sfeer genoot een zeer divers publiek van de vele voorstellingen, workshops, meet & greets, muzikale optredens en nagesprekken.

Publieksreacties Satyagraha

‘We vonden de voorstelling gisteren echt fantastisch mooi!’

‘Imposante voorstelling’

‘Wat een fantastische show. Ik heb er echt van genoten.’

Veel internationale en Nederlandse premières
Naast de voltooiing van het grootse, twee jaar durende Satyagraha project, waarbij 60 zangers, musici en dansers met diverse achtergronden het podium deelden, waren er in het veelzijdige festivalprogramma nog meer producties die hun première beleefden. De gewaagde festivalopener Aghori van hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran werd lovend ontvangen.

‘Rijzende ster Shailesh Bahoran toont met Aghori lef’ **** De Volkskrant

‘Een extreme route naar een hoger bewustzijn’ **** Theaterkrant.nl

Dit jaar kregen de duo’s Hari & Chethana en Supriya Sardar & Raju Mishra de gelegenheid om in residentie bij Korzo aan nieuwe duetten te werken. Ze verkenden de vernieuwing van hun klassieke Noord-Indiase Kathak en Zuid-Indiase Odissi dansstijlen. Uit India kwam de bekende Bharatanatyam danseres, actrice en choreograaf Rukmini Vijayakumar om het publiek te trakteren op haar frisse, atletische dansstijl. Haar komst naar Den Haag werd met zoveel enthousiasme ontvangen dat een extra voorstelling werd bijgeboekt. Sanjukta Sinha kwam terug naar Nederland om nog eens te laten zien wat voor powerhouse Kathak danseres zij is. En voor de allereerste keer was in Nederland een voorstelling te zien waarin de fascinerende Zuid-Indiase theatervorm Kathakali samen kwam met Kathak: Geetopadesham van Souvik Chakraborty & Kalamandalam Goutam.

Hartverwarmende en inspirerende ontmoeting
Van trouwe festivalvolgers -deels afkomstig uit de grote Hindoestaanse community in Den Haag-, tot bezoekers van buiten de regio en liefhebbers van moderne dans die nieuwsgierig zijn naar de cross-over tussen Indiase en hedendaagse dans: allen weten ze de weg naar het India Dans Festival te vinden. Bijzonder is daarbij ook het enthousiasme van de in 2017 nieuw geïnstalleerde ambassadeur van India, de heer Venu Rajamony. Zowel in functie als informeel bezocht hij meerdere festivalvoorstellingen.

‘Korzo is the best place to hang out in The Hague.’ – dhr. Venu Rajamony, ambassadeur India in Nederland

Speciaal is ook dat alle professionele artiesten uitgebreid de tijd namen om het publiek te ontmoeten, in gesprek te gaan tijdens de nagesprekken en met de fans op de foto te gaan tijdens meet & greets. Daarnaast deelden ze hun expertise tijdens diverse workshops voor zowel beginnende als gevorderde dansers. Het zijn mede deze programma’s die het India Dans Festival een eigen, hartverwarmende sfeer geven, waarin ruimte is om ervaringen te delen en nieuwe werelden te ontdekken.

 

30 okt 2017

De tickets voor de wereldpremière Mala van Rukmini Vijayakumar op vrijdag 20 oktober zijn bijna uitverkocht. Korzo heeft een extra voorstelling geboekt op zondag 22 oktober om 16.30 uur.

Actrice, danseres en choreograaf Rukmini Vijayakumar bestormt de wereld met haar eigen benadering van Bharatanatyam. Alastair Macaulay schreef in de New York Times: ‘she has a stirringly beautiful face, with burning eyes that repeatedly catch the observer’s breath (…) she is the first Bharatanatyam dancer I can remember to do the splits’. Het laatste onthult haar achtergrond in moderne dans en ballet.

Rukmini valt op door een frisse, atletische techniek, indringende expressie en is een echte inspiratie voor jonge dansers. Na haar succesvolle Nederlandse debuut in 2016 zijn we verheugd dat ze terug in Korzo is met de wereldpremière van Mala. In dit programma onderzoekt Rukmini de grenzen en mogelijkheden binnen de vertellingsstructuur en danstechniek van Bharatanatyam. Ze verschuift ons perpectief op ruimte, dynamiek en emoties en plaatst hierdoor de eeuwenoude dansvorm in een verrassende hedendaagse context.

info & tickets: http://www.indiadansfestival.nl/nl/producties/mala

16 okt 2017

Het India Dans Festival is van start! Op vrijdag 13 oktober verrichtten demissionair minister Buitenlandse Zaken Bert Koenders, Indiaas ambassadeur in Nederland Mr. Venu Rajamony, locoburgemeester van Den Haag Rabin Baldewsingh en artistiek leider Leo Spreksel gezamenlijk de openingsceremonie. Er waren speeches van Koenders, Rajamony en Spreksel waarin met warmte werd gesproken over de unieke positie van het festival -dat traditionaliteit en moderne invloeden in een programma verbindt-  in de wereld, en over de verbindende rol die een festival zoals India Dans Festival vervult tussen de twee landen. Vervolgens werd door Koenders, Rajamony, Baldewsingh en Spreksel gezamenlijk het openingsritueel vervuld: het aansteken van een Indiase olielamp. Na dit ritueel, waarbij ook enkele dansers en muzikanten uit het festival acte de présence gaven, opende het festival met de wereldpremière van Aghori – de nieuwste voorstelling van hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran. Afgelopen weekend won de talentvolle dansmaker nog de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en de Prijs Nederlandse Dansdagen Internationalisering.

Op facebook kunt u meer foto's van de openingsavond bekijken, klik hier.

Het Korzo team kijkt er naar uit om u de komende twee weken te ontvangen tijdens de 7e editie van het India Dans Festival!

 

14 okt 2017

In het jaar waarin Nederland en India zeventig jaar diplomatieke betrekkingen vieren, verrichten demissionair minister Buitenlandse Zaken Bert Koenders, Indiaas ambassadeur in Nederland Mr. Venu Rajamony en wethouder en locoburgemeester van Den Haag Rabin Baldewsingh op vrijdag 13 oktober de openingsceremonie van het zevende India Dans Festival in Den Haag. Na dit ritueel, waarbij ook enkele dansers en muzikanten uit het festival acte de présence geven, opent het festival met de wereldpremière van Aghori – de nieuwste voorstelling van hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran. Afgelopen weekend won de talentvolle dansmaker nog de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en de Prijs Nederlandse Dansdagen Internationalisering.

Wereldpremière Aghori van prijswinnend dansmaker Shailesh Bahoran
Shailesh Bahoran onderzocht de afgelopen jaren, ondersteund door Korzo en ISH, de invloeden van zijn Hindoestaanse roots op zijn werk. Dit heeft tot verrassende voorstellingen geleid. Hij weet de meeslepende energie en virtuositeit van hiphop te combineren met elementen uit de Hindoestaanse cultuur. In Aghori laat Shailesh zien hoe totale devotie eruit ziet, geïnspireerd door goeroes in India die door jarenlange meditatie en training verlichting hopen te bereiken.

Programma India Dans Festival presenteert Indiase dans in hedendaagse context
Het India Dans Festival, georganiseerd door Korzo, laat de traditionele en hedendaagse Indiase dans twee weken lang op inspirerende wijze samenkomen. Dit gebeurt op diverse manieren: innovatie van traditionele dansstijlen, westerse muziek die Indiase dans ontmoet, amateurs en professionals die samenwerken en met voorstellingen waarvan de thematiek raakt aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen, zoals Satyagraha. De unieke signatuur en de groeiende belangstelling van artiesten en publiek maken het festival inmiddels tot een van de belangrijkste Europese manifestaties voor Indiase dans.

 

09 okt 2017

Aan de vooravond van Mahatma Gandhi’s 148e geboortedag, de Internationale Dag van Geweldloosheid, organiseert de Indiase Ambassade op 1 oktober de eerste Gandhi Mars in Nederland. Korzo en Kwekers in de Kunst leveren in het kader van het India Dans Festival een bijzondere bijdrage aan die dag met de opvoering van een fragment uit de Philip Glass opera Satyagraha, die geïnspireerd is op Gandhi’s filosofie van geweldloos verzet. Dit bijzondere project, waarin Indiase dans de opera ontmoet, startte in 2015. Inmiddels werken er 60 dansers, zangers en muzikanten aan mee. Op deze zondag wordt ook een fragment van de opera opgevoerd in de Nieuwe Kerk, waar ‘s middags de opening van Holland India Festivals plaatsvindt.

Organisaties en particulieren die pleiten voor geweldloosheid slaan de handen ineen met de ambassade van India om de campagne 'Volg de Mahatma'  te lanceren. Mensen verzamelen om 12.00 uur voor de Gandhi Mars bij het Vredespaleis, waarna de mars leidt naar de Grote Kerk in het centrum van Den Haag. Om 14.00 uur wordt in de Grote Kerk het fragment uit Satyagraha opgevoerd. Om 15.00 uur is de opening van Holland India Festivals.  Naast het fragment uit Satyagraha zijn hier namens het India Dans Festival ook de Odissi dansers Supriya Sardar & Raju Mishra te zien. Voor de opening zijn online nog kaarten verkrijgbaar. Meer informatie over de opening van Holland India Festivals en tickets vindt u hier.

Wilt u na afloop van de Gandhi Mars in de Grote Kerk aanwezig zijn? Meld u dan aan via indiainnl.nl.

 

25 sep 2017

De artiesten met hun allernieuwste voorstellingen zijn geboekt en het gehele programma van het India Dans Festival staat online. Naast de vele premières en projecten, is er ook een inspirerende reeks contextprogramma's onder de noemer Club Bombay.

Het India Dans Festival
Het India Dans Festival, georganiseerd door Korzo, laat de traditionele en hedendaagse Indiase dans twee weken lang op inspirerende wijze samenkomen. Dit gebeurt op diverse manieren: innovatie van traditionele danstechnieken, westerse muziek die Indiase dans ontmoet, amateurs en professionals die samenwerken en met voorstellingen zoals Satyagraha en Geetopadesham, waarvan de thematiek raakt aan actuele maatschappelijke ontwikkelingen. De unieke signatuur en de groeiende belangstelling van artiesten, publiek en pers maken het festival inmiddels tot een van de belangrijkste Europese manifestaties voor Indiase dans.

22 sep 2017

Pagina's

Subscribe to nieuws

You are here